Vol met interessante artikelen over verschillende onderwerpen

Zo bouw jij stap voor stap die mooie vlonder in jouw tuin

Vlonders worden met de dag populairder. Het laten plaatsen van een vlonder is echter een grote kostenpost. Door de vlonder zelf te plaatsen bespaar je veel geld. Maar hoe plaats je nou een vlonder en welke stappen volg je om deze te plaatsen? In dit artikel ga ik je meenemen in de stappen die ik heb uitgevoerd om mijn vlonder te plaatsen. 

Schets een tekening van de vlonder

Het begint met het maken van een goede tekening van de vlonder. Met deze tekening breng je de afmetingen van de vlonder in kaart. Maak de tekening op schaal en breng in kaart hoeveel hout en hoeveel palen je nodig hebt. Kleine tip koop altijd iets te veel hout en palen. Het gebeurt namelijk bijna altijd dat je met dit soort projecten iets verzaagd. 

Hout inkopen

Je kan ervoor kiezen om een tegel vlonder of een hout vlonder te maken. Het verwerken van houten elementen in tuinen geven een warme en karakteristieke uitstraling. De voorkeur gaat in dit geval dus uit naar hout. Bij het kopen van het hout moet je er rekening mee houden dat het hout buiten staat. Hout gaat buiten minder lang mee dan binnen. Daarom is het aan te raden om hout te kopen met een lange levensduur. Kies bijvoorbeeld voor douglas hout. Deze houtsoort heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar in de buitenlucht.

Het aanleggen van de fundering

Heb je geluk en ligt er al een terras van tegels in jouw tuin? Dan kun je dit perfect gebruiken als harde fundering voor jouw vlonder. Het enige wat je nog moet doen is plaatsen van de balken en een worteldoek plaatsen om onkruid te voorkomen. Hierna kan de deklaag al gelegd worden. Wil jij een vlonder plaatsen op een zachte ondergrond. Dan is het noodzakelijk om palen in de grond te slaan die dienen als fundering voor de vlonder. Hoe zachter de ondergrond is hoe dieper de palen in de grond moeten worden geslagen. 

Het plaatsen van de liggers

De fundering ligt klaar. Nu ga je de liggers monteren door middel van een slotbout. Draai deze strak vast. Dit is de basis van de vlonder. Je hebt nu een optimale voorbereiding. Vervolgens leg je alleen nog de houten latten en je vlonder is klaar voor gebruik. Vooral tijdens de heerlijke zomerdagen kan jij optimaal genieten van je eigen zelf gelegde vlonder. Dus plaats nog even een lekkere bank op de vlonder en pak een lekker drankje. Want het is tijd om te genieten en trots op jezelf te zijn.

Dit bericht delen

Ook leuk om te lezen