Als je de kosten laag wilt houden zit er maar één ding op: zelf aanbrengen vloer. Voor mensen die vaker klussen is dit goed te doen. Je moet alleen wel precies te werk gaan, en vooral heel veel geduld hebben. Een gietvloer leg je namelijk aan in verschillende lagen. Iedere laag heeft een eigen droogtijd, dus het is geen haastklus.
Voordat je kan beginnen moet je eerst nog bepalen of je gaat voor een epoxy gietvloer of een polyurethaan gietvloer (PU gietvloer). Epoxy wordt gebruikt voor vloeren maar ook als hars of lijm. De epoxy giethars is vaak terug te zien in eettafels, bijzettafels maar ook in kunst.
Wat is het stappenplan?
Voordat je gaat beginnen met zelf aanbrengen vloer ga je eerst de ondervloer voorbereiden. Je zorgt ervoor dat de ondervloer schoon, vetvrij, waterpas en droog is. Dat is een heel eisenlijstje maar essentieel voor het aanbrengen van de eerste laag van je giet vloer.
Je gaat het project in dagen verdelen:
Dag 1: de primerlaag
De primerlaag bestaat uit twee componenten. Deze moet je eerst apart mengen (of schudden). Vervolgens voeg je component A bij component B en ga je drie minuten mengen. Nu giet je het over in een nieuwe emmer en meng je het nog even een minuutje. Dit klinkt overbodig maar dit zorgt ervoor dat alles echt goed gemengd is. Nu rol je het uit over de ondervloer en laat je het 18 tot 36 uur drogen.
Dag 2: de schraplaag
Ook de schraplaag bestaat uit 2 componenten en zorgt ervoor dat er geen luchtbelletjes in de vloer terecht komen. Voor het mengen van deze componenten herhaal je de stappen van de primerlaag. Verdeel het mengsel nu over de primerlaag in halve rondjes. Zo zorg je dat de schraplaag eerlijk verdeeld wordt over de vloer. Ook deze laag moet je 18 tot 36 uur laten drogen.
Dag 3: de epoxy of PU gietvloer
Als de schraplaag droog is wordt het tijd voor de gietvloer. Het mengen van de componenten gaat precies hetzelfde als bij de voorgaande 2 dagen. Bij het gieten van de gietvloer moet je ervoor zorgen dat je grote slagen maakt met een vlakspaan. Zo wordt de gietvloer het beste over het oppervlak verdeeld. Deze laag moet, net als de rest, 18 tot 36 uur drogen.
Dag 4: de vloercoating
De vloercoating is eigenlijk de toplaag. Hierin is het ook nog mogelijk een kleur te verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een betonlook. Verder zorgt de vloercoating ervoor dat de gietvloer beschermd is. Nu is de vloer helemaal af. Het enige wat je nog moet doen is wachten tot de vloer helemaal hard is. Dit duurt 7 tot 10 dagen.
Meer mogelijkheden met epoxy
Naast een gietvloer van epoxy kun je ook epoxy giethars gebruiken in je huis. Je kunt er kunst van maken met bloemen of muntjes. Maar je kan het ook als toplaag gebruiken bij je eettafel. Epoxy giethars is in allerlei kleuren te verkrijgen. Mogelijkheden genoeg!