Home Blog Wat je allemaal kan doen met goede koffie

Wat je allemaal kan doen met goede koffie

0
Wat je allemaal kan doen met goede koffie

De geur van vers gezette koffie hoort bij ons ochtendritueel. Zelfs wie niet van koffie houdt, houdt vaak toch van de geur. Mensen genieten van een slok hete koffie voor de dag begint. Het maakt ons wakker, het hoort bij de ochtend. Maar wist je dat je zo veel meer kunt doen met koffie dan het gewoon drinken?

Er gaat niets boven een heerlijke kop koffie in de ochtend. Kwaliteitskoffie, zoals illy koffie, is onontbeerlijk voor het zetten van een goede kop koffie. Toch sluipt koffie op veel andere manieren in ons leven, vaak zonder dat we het in de gaten hebben.

Koken met koffie

Natuurlijk weet je wel dat er koffie nodig is om echte tiramisu te maken. En je houdt vast ook van mokka-ijs of pralines gevuld met mokka. Maar dat is niet het enige wat je met koffie kan maken. Wist je dat de smaak van koffie de smaak van chocolade versterkt? Bak je een chocoladecake, voeg dan maar eens een klein shot espresso toe aan het deeg.

Dat koffie de smaak van chocolade versterkt, heeft te maken met het feit dat de bittere smaak van koffie de zoete smaak naar boven haalt. Dat is dus ook de reden waarom we zo graag koffie, al dan niet gemaakt in een percolator of met koffiecups, met gebak combineren. De combinatie is simpelweg heerlijk.

Paddenstoelen kweken op koffiegruis

In deze tijd schieten creatieve ondernemers als paddenstoelen – pun intended – uit te grond. Het lijkt wel alsof we in een gouden tijdperk voor ondernemers leven. Vooral mensen die creatief omspringen met producten die wij als afval beschouwen, hebben een streepje voor.

Zo ontdekte een jonge ondernemer hoe je heel gemakkelijker paddenstoelen zoals champignons en shiitakes op koffiegruis kan kweken. Andere ondernemers bouwden verder op dit idee en intussen vind je al verschillende kwekers. Sommigen baseren hun zaak zelfs op een ruil: de horeca bezorgt hem koffiegruis en zij leveren op hun beurt verse paddenstoelen.

De geur van koffiebonen

Zoals al gezegd, heeft de geur van koffie een sterke impact op ons. Maar dat heeft niet alleen te maken met het feit dat we zo graag koffie drinken in de ochtend. De geur van koffiebonen neutraliseert andere geuren. Dat is waarom je soms bakjes koffiebonen ziet staan in parfumeries: je kan je geur neutraliseren door aan de koffiebonen te ruiken voor je een parfum kiest.

Dit trucje kan je zelfs thuis toepassen. Vul een schaaltje met koffiebonen en zet een theelichtje in het midden. De warmte van het theelichtje verwarmt de koffiebonen, die op hun beurt hun geur loslaten. Of je kan gewoon een kopje koffie zetten, natuurlijk.