Home Blog Vaak last van een verstopte afvoer? Zo los je dat op!

Vaak last van een verstopte afvoer? Zo los je dat op!

0
Vaak last van een verstopte afvoer? Zo los je dat op!

Een verstopte afvoer in de keuken is ontzettend vervelend. Het zorgt er niet alleen voor dat het water minder gemakkelijk wegspoelt en de wasbak iets van zijn functie inlevert, maar het kan ook nog eens voor nare luchtjes zorgen. Daarom is het belangrijk dat een verstopte afvoer zo snel mogelijk wordt opgelost. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van een speciale ontstopper. Voorkomen is echter beter dan genezen. Daarom volgen hier enkele tips om de afvoer niet alleen snel te ontstoppen, maar dit ook nog eens in de toekomst te voorkomen. Met behulp van de volgende tips moet dat zeker lukken.

Maak gebruik van een vloeibare ontstopper

Allereerst is het goed om altijd een vloeibare ontstopper in huis te hebben. Het laatste wat je wilt is dat je wanneer de afvoer al verstopt is, nog even langs de supermarkt moet. Bovendien beschikken dergelijke producten, bijvoorbeeld van HG, over een zeer lange levensduur. Deze kun je dus eenvoudig in een kastje bewaren en gebruiken wanneer dat nodig is. Meestal werkt een vloeibare ontstopper al snel wanneer het gaat om een kleine verstopping.

Heb je echt last van een ernstige verstopping? Dan is meestal meer nodig. Ook hier zijn speciale producten voor verkrijgbaar. Je kunt er ook voor kiezen om eerst eens goed een plopper te gebruiken in combinatie met een vloeibare ontstopper. Op die manier is de kans groot dat je de verstopping al kunt verwijderen.

Probeer etensresten in de afvoer te voorkomen

Een van de belangrijkste oorzaken voor een verstopte afvoer zijn toch wel etensresten die verstrikt raken in de afvoer. Daarom is het belangrijk dat je etensresten zoveel mogelijk probeert te voorkomen in de afvoer. Dit doe je bijvoorbeeld door altijd het gootsteenputje goed af te sluiten als je de borden en pannen afspoelt. Verwijder vervolgens de etensresten uit het putje en gooi deze weg, voordat je het water laat weglopen. Op die manier blijven de meeste etensresten uit de afvoer vandaan.

Pas op met vet

Laat jij ook wel eens vet weglopen in de afvoer? Probeer dit dan in het vervolg niet meer te doen. Vet kan zich gaan hechten in de afvoer. Wanneer de vetlaag heel dik wordt, kan dit zelfs tot een enorme verstopping leiden. Wanneer je er toch voor kiest om vet (bijvoorbeeld boter uit een pan) weg te laten lopen in de afvoer, is het belangrijk dat je dit eerst met heel veel heet water mengt. Spuit ook nog voldoende afwasmiddel in de goot, zodat je er zeker van kunt zijn dat de vetlaag oplost en volledig wegspoelt. Het is nog beter om het vet op te vangen in een fles en deze weg te gooien.

Doe-het-zelf middelen niet altijd succesvol

Er zijn nog genoeg mensen die zweren bij zogenaamde doe-het-zelf middelen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van cola of soda. Wees je er echter van bewust dat deze middelen niet altijd een garantie voor succes zijn en het dan bovendien ook nog eens heel zonde is om dergelijke producten te verspillen. Gebruik daarom liever producten die hiervoor bedoeld zijn.