Home Blog Schuldenaar

Schuldenaar

0
Schuldenaar

Mijn broer is een ondernemer eerste klas. Of beter gezegd, een “wannabe” ondernemer eerste klas. Sinds zijn dertiende heeft hij al ontelbaar veel plannetjes uitgevoerd. Hij was al van jongs af aan heel erg slim. Toen hij nog op de basisschool zat las hij al boeken over de economie. Hier haalde hij veel van zijn business plannen uit. Het begon simpel met een limonadekraam. Elk kind heeft die wel op een of andere manier geprobeerd te maken. Mijn broer ging hier een stapje verder in. In eén van zijn boeken had hij gelezen dat er mensen zijn die investeren in de ideeën van andere mensen. Voor mijn broer klonk dit op zijn leeftijd alsof hij voor niks geld zou krijgen. Hij maakt een PowerPoint presentatie en presenteerde het idee aan mijn ouders. Die waren, in mijn broer zijn eigen woorden, zijn investeerders. Met hun geld zou die de hele straat gaan voorzien met blijdschap. Hij wist goed hoe hij zijn boodschap moest verkopen aan de ‘investeerders’. Vaak gingen deze ideeën na enkele dagen of weken weer weg. Soms hielden ze het een maand vol, maar dit was bijzonder.

Eigen bedrijf

We spoelen zo’n 15 jaar door. Ik was nu 27 en mijn broer 28. Ik had een goed betaalde baan bij een projectontwikkelaar in de stad. In de crisisjaren was het bedrijf waar ik werk gekrompen van 50 werknemers naar 20 werknemers. Ik was bijna ook ontslagen, maar was gelukkig te belangrijk voor het bedrijf. Sindsdien is mijn salaris flink gestegen. Mijn broer was nooit gestopt met het proberen te starten van een eigen bedrijf. Hij was nog nooit in loondienst geweest. Nu, net na het falen van een ander bedrijf had hij nog een idee. Tegen beter weten in leende ik een groot geldbedrag aan hem uit.

In de schulden

Dagen werden weken, weken werden maanden. Ik hoorde niets van mijn broer. Hij was af en toe nog bij mijn ouders op bezoek geweest, dus hij nog wel in het land. Na zes maanden ging ik over tot een deurwaarder inschakelen. Mijn broer had me nog steeds niets terugbetaald en ik had niks van een businessplan gehoord. Ik vond het niet fijn om op deze manier op te lossen. Maar het was veel geld en ik wilde dit graag terug hebben. Ik hoorde pas over een tijdje of het de deurwaarder was gelukt om het geld terug te krijgen. Ik hoopte dat mijn broer zou snappen dat ik het op deze manier heb opgelost.