Vol met interessante artikelen over verschillende onderwerpen

Meer over de drie meest gebruikte plantaardige oliën

Iedere dag consumeren we producten met allerlei verschillende soorten voedingsstoffen, oliën en waardes. Vaak zelfs zonder dat we er eigenlijk aandacht aan besteden. We weten wel dat niet alle stoffen goed voor ons zijn, maar een reden om alles tot op de bodem uit te pluizen zien we vaak niet echt. Niets mis mee, zo lang je maar weet wat je ongeveer binnenkrijgt. Zo ook drie soorten plantaardige oliën waar we maar wat graag gebruik van maken. Meer hierover lees je in deze blog.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een plantaardige olie dat wordt geperst uit pitten van de zonnebloem. Een zonnebloempit bevat tot wel vijftig procent olie. Deze olie is helder, vrij dun en zit vol met vitamine E. De olie bevat een relatief laag gehalte aan verzadigd vet en een hoog gehalte aan overhandigde vetzuren. Zonnebloemolie wordt geconsumeerd over bijvoorbeeld salades, maar worden nog vaker gebruikt als bak- en frituurolie omdat het goed bestand is tegen hitte. Door verhitting gaat wel een groot deel van de voedingswaarde en vitaminen verloren. Je kunt deze olie dus het best koud door je favoriete gerechten doen.

Sojaolie

Sojaolie is de meest geconsumeerde plantaardige olie ter wereld en wordt -jawel- gewonnen uit sojabonen. Dit zijn peulvruchten van de sojaplant, die vooral voorkomen in Noord- en Zuid-Amerika. Sojaolie is licht geel van kleur en heeft een neutrale smaak. Je kunt sojaolie goed mengen met andere olie. Deze olie wordt verwerkt in verschillende voedingsmiddelen, zoals margarine, koekjes, soepen en sauzen. Ook in mengsels die slaolie en bakproducten vormen wordt vooral sojaolie gebruikt. Daarnaast wordt sojaolie veel gebruikt voor cosmetica.

Palmolie

Tot slot is palmolie een plantaardige oliesoort die we veel binnenkrijgen. where does palm oil come from? Dat heb je je misschien wel eens afgevraagd. Palmolie is afkomstig van de oliepalm, waarvan uit de vruchten van de boom de olie wordt geperst. De oliepalm is een tropische boom die rond de evenaar groeit. De palmvruchten van deze boom bevatten zo’n dertig procent olie, daar komt dus palmolie vandaan. Palmolie staat niet altijd in een goed daglicht en wordt geregeld in verband gebracht met ontbossing. Toch zijn er tegenwoordig organisaties die zich inzetten voor een duurzame productie van palmolie, zoals EPOA. Deze organisatie zet zich in om steeds vaker gebruikte landbouwgronden te gebruiken die worden verbouwd tot palmolieplantages, in plaats van om hier regenwoud voor te kappen zodat meer oliepalmen geplant kunnen worden. Palmolie vindt je in zowel verschillende verzorgingsproducten als shampoo en zonnebrand, maar ook in veel voedingsmiddelen als koekjes en pindakaas.

Dit bericht delen

Ook leuk om te lezen