Vol met interessante artikelen over verschillende onderwerpen

Litecoin (LTC) en Ripple (XRP): Alternatieven voor Bitcoin?

Het succes van Bitcoin kan niemand ontgaan zijn. Als eerste betaalmiddel zonder centrale beheerder of bank is het betaalmiddel de laatste jaren veel in het nieuws geweest. Toch is Bitcoin niet de enige cryptovaluta op de markt. Andere valuta zijn wellicht minder bekend, maar met de toenemende populariteit van Bitcoin zullen waarschijnlijk ook die munten in populariteit stijgen. Deze blog gaat over twee van dit soort alternatieven: Ripple (XRP) en Litecoin (LTC). Want wat zijn deze munten precies? En wat zijn de voordelen ervan ten opzichte van elkaar en vergeleken met Bitcoin?

Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin (LTC) en Bitcoin verschillen niet veel van elkaar. Dat komt omdat het doel van de twee valuta ongeveer gelijk is. Allebei zijn ze namelijk bedoeld voor transacties tussen mensen. Het voordeel van beide is dan ook dat het een stuk sneller gaat omdat je geen derde partij meer nodig hebt. Net als Bitcoin kun je Litecoin minen en kopen, bijvoorbeeld bij Satos. Toch zijn er ook verschillen tussen de twee. Ten eerste zijn transacties met Litecoin een stuk sneller dan met Bitcoin. De reden hiervoor is wat ingewikkeld, maar kort gezegd komt het erop neer dat transactieblokken sneller worden aangemaakt. Het tweede verschil tussen de twee cryptovaluta is dat er veel meer Litecoins in omloop zijn. Dit zorgt ervoor dat Litecoins minder schaars zijn dan Bitcoins waardoor ze ook goedkoper zijn.

De basis van Ripple en XRP

Waar Litecoin en Bitcoin veel op elkaar lijken, is Ripple (XRP) echt wat anders. Het is eerst belangrijk om te weten dat Ripple en XRP niet hetzelfde zijn: Ripple is het netwerk, terwijl XRP het betaalmiddel is wat je op dat netwerk gebruikt. Toch wordt de coin, XRP ook vaak Ripple genoemd. Het basisidee van Ripple is om het betaalverkeer tussen verschillende banken te stroomlijnen. Dit kan via drie platforms en met de munt XRP. De banken kunnen ervoor kiezen om zich aan te sluiten bij één van de drie platforms en dan werkt het als volgt: Stel je wil een internationale betaling doen, dan koopt je bank XRP en verstuurt dit naar de ontvangende bank. Die bank verkoopt dan deze XRP en de opbrengst hiervan wordt gestort bij degene bij wie jij je aankoop hebt gedaan. Het grote voordeel hiervan is dat het een stuk sneller gaat dan normaal.  

Ripple (XRP) vs. Bitcoin

De twee betaalmiddelen zijn, hoewel het allebei cryptovaluta zijn, erg verschillend. Het belangrijkste verschil is het doel. Waar Bitcoin is bedoeld als peer-to-peer alternatief, is XRP bedoeld voor betalingsverkeer tussen banken. Met andere woorden, met Bitcoin kun je snel wisselen van valuta tussen mensen, waar XRP eerder bedoeld is om het verkeer tussen banken te stroomlijnen. Daarnaast is de manier waarop je de valuta verkrijgt anders. Bitcoin kun je zelf minen, XRP niet. XRP is namelijk gecentraliseerd, waardoor er een maximum aantal is.

Dit bericht delen

Ook leuk om te lezen