Vol met interessante artikelen over verschillende onderwerpen

Hoe wordt wijn beïnvloed door het weer?

Het klinkt zo idyllisch, wijnboer zijn. Dagelijks uitkijken over prachtige velden vol wijnstokken, wonen in een prachtig huis of als je geluk hebt, een chateau. Veel buiten zijn. Druiven oogsten, wijn maken en bottelen. En natuurlijk een goedgevulde wijnkelder bezitten. Maar, wijnmaker zijn is geen beroep zonder risico. Sterker nog, het is van veel meer dan eigen invloed afhankelijk of de oogst succesvol is. Enkele van die belangrijkste elementen zijn het klimaat en het weer. Hoe kan het weer negatieve én positieve invloed op de kwaliteit van een wijn hebben?

Regen en zon

Er zijn weinig wijnstreken die zo’n passende naam hebben als Vinho Verde in Portugal. Vinho Verde betekent groene wijn en het landschap is er dan ook groen, groener, groenst. Het is een van de vochtigste wijngebieden van Europa en de wijndruiven groeien er tegen bomen en/of pergola’s. Dat is goed voor de druiven, want doordat ze minder dicht bij de grond hangen, drogen ze sneller en is er minder kans op rot. Door de vele zon die de druiven opvangen, rijpen ze beter en ontwikkelen ze mooiere aroma’s. Witte Vinho Verde wijnen staan bekend om hoe licht en super fris ze zijn.

In de meeste Spaanse wijngaarden is niet vocht, maar droogte een van de grootste problemen. Doordat irrigatie verboden is, houden wijnmakers het aantal wijnstokken per hectare laag, zodat de stokken die er staan genoeg water krijgen. Vooral in de wijnstreek La Mancha, in het midden van Spanje, zijn de zomers heet en lopen de temperaturen hoog op (40 graden is geen uitzondering). De naam La Mancha is niet voor niets afgeleid van het Moorse woord ‘manxa’, wat ‘uitgedroogde aarde’ betekent. Daarom oogst men de druiven vaak vroeg, dan rijpen ze niet te veel door en blijven de zuren de behouden. Spaanse wijn uit deze streek, vooral de rode, zijn sappig en complex vol blauwe bessen, donker bosfruit en zwoel getoast eiken.

Temperatuur

In de Amerikaanse staat Californië wordt volop wijn gemaakt en daarbij maakt men gebruik van het klimaat. De staat wordt ook wel de Sunshine State genoemd, door het zonnige en warme klimaat. De ligging aan zee zorgt nog voor een ander klimaatverschijnsel: dichte mist. U misschien wel bekend van foto’s van de Golden Gate Bridge in San Fransisco, die ‘bedekt’ is onder een laag mist. Deze mist zorgt voor koele lucht en dus afkoeling van de druiven die er in het gebied groeien. Als de zon het gewonnen heeft van de mist, is het direct warmer. Deze temperatuurverschillen hebben een goede invloed op wijndruiven. De druiven rijpen mooi, maar niet te snel, waardoor de aroma’s behouden worden.

Er wordt fantastische witte wijn gemaakt in Californië, waarbij de Chardonnay de boventoon voert. Californische Chardonnay’s zitten vol met geur en smaak van exotisch fruit als ananas en perzik. De smaak van vanille en hout, dat ‘botertje’ dat je proeft door de rijping op Amerikaanse eikenhoutenvaten, is typerend voor een Californische Chardonnay.

Dit bericht delen

Ook leuk om te lezen