Home Blog Hoe je je studie kiest

Hoe je je studie kiest

0
Hoe je je studie kiest

Wanneer je in het laatste jaar van je VWO of HAVO middelbare schooljaar zit dan sta je natuurlijk voor de keuze om een studie te kiezen. Wat je gaat studeren zal een grote invloed hebben op de carrière van de toekomst. Voor veel studenten kan het kiezen van een studie best wel stressvol zijn. Waar hebben ze plezier in, wat willen ze de rest van hun leven doen, waar verdien je het meeste geld mee en waar heb je talent voor? Om het maken van een studiekeuze iets gemakkelijker te maken bespreken we in dit artikel een aantal hele goede tips om je studie te kiezen.

Ontwikkel selectiecriteria

Een beetje gaan rondzoeken in de verschillende beschikbare studies die je wel interessant lijken is niet zo’n goed idee. In plaats daarvan kun je beter een aantal selectiecriteria opstellen zodat je weet welke studie het beste bij je past. Je kunt bijvoorbeeld een lijst met vragen maken. Wat voor complimenten krijg je vaak over waar je goed in bent. Wat zijn de hobby’s en activiteiten die je graag doet. Wanneer ik taken uitvoer, welke vaardigheden gaan me het makkelijkst af. Wat zijn mijn talenten en hoe kan ik deze inzetten?

Kijk naar je cijfers

Soms denk je dat je iets leuk vindt maar je zult ook moeten kijken naar hoeveel talent je ervoor hebt. Wat zijn je beste vakken op de middelbare school waar je de hoogste cijfers voor hebt. Gelukkig is het vaak zo dat je leuk vindt waar je ook goed in bent.

Kies een paar studies om mee te lopen

Wanneer je eenmaal weet waar je goed in bent en plezier in hebt kun je een aantal studies uitzoeken om daar een dag bij mee te lopen. Op een dergelijke dag zul je ervaren wat het is om deze studie te doen. Maar wees je er wel van bewust. De professoren van de studie zullen waarschijnlijk proberen om de studie zo goed mogelijk te vertonen een goed idee is dus ook om met de studenten te praten die deze studie doen.

Kijk ook naar de stad

Voor veel studenten is niet alleen de studie belangrijk maar ook de stad waar ze gaan studeren. Je wilt een leuke stad hebben die bij je past. Ga dan ook een paar dagen in de stad logeren waar je denkt te gaan studeren. Ikzelf had een hotel Rotterdam en een hotel Amsterdam geboekt. Uiteindelijk besloot ik in Amsterdam te gaan studeren.