Vol met interessante artikelen over verschillende onderwerpen

Digitaal leren: met behulp van tablets

De technologie gaat steeds sneller en steeds meer papieren zaken worden gedigitaliseerd. Zo willen ook scholen steeds meer digitaliseren. Al een aantal jaar geleden werden schoolboeken online aangeboden. Handig natuurlijk, want je hoeft zelf niet meer te slepen met boeken maar hebt ze ten alle tijden bij je. Voor veel leerlingen was dit wel een grote omschakeling en nog steeds prefereerde de meesten naar papieren boeken. Onlangs heeft de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit onderzoek verricht naar het geheel werken met tablets op school. Zij concludeerde dat er zelfs betere resultaten behaald kunnen worden wanneer leerlingen alle oefeningen maken op een tablet. 

 

De verschillen zijn niet dusdanig groot maar een gedeelte blijkt toch een iets hogere Cito score te halen als zij daarvoor digitaal geoefend hadden. In totaal is het onderzoek afgelegd bij 2500 basisschool leerlingen. Er werd vooral beter gescoord op de rekentoets door degene die digitaal geoefend hadden. Bij de taaltoets was het verschil niet heel erg te merken. 

 

Leerlingen zouden door middel van digitaal leren ook wel adaptief leren. Een van de onderzoekers zegt dat scholen goed moeten nadenken over hoe zij digitale leermiddelen in kunnen zetten. Een ding is zeker en dat is dat er heel veel voordelen mee te behalen vallen voor zowel de school als de leerling. 

 

Toename Cito score 

De score van de cito toets nam in totaal 2,63 toe volgens de onderzoekers van de Universiteit Twente en Radboud. Dit staat volgens hen gelijk aan anderhalve maand extra onderwijs. Ook bespaart het digitaal toetsen maken en oefeningen voor de leraren tijd. Zo hebben zij geen tijd meer nodig om de toetsen of oefeningen na te kijken maar wordt dit al automatisch voor hen gedaan. Daardoor hebben de leraren veel meer tijd over voor andere dingen. Bovendien is het mogelijk om via statistieken nauwlettend in de gaten te houden hoe de leerlingen individueel groeien. Leraren kunnen precies zien op welk onderdeel leerlingen slechter scoren en hun hier de nodige hulp bieden. Maar er is nog niet genoeg informatie om dit helemaal in de praktijk uit te kunnen voeren. 

 

Geen sterke conclusies trekken

Toch kunnen we nog geen sterke conclusie  trekken uit dit onderzoek. De steekproef van de Radboud universiteit is niet willekeurig getrokken. Ook hebben er maar weinig leerlingen meegedaan aan het onderzoek. De populatie is dus te klein om hier flinke uitspraken over te kunnen geven. Wel is het onderzoek een mooie ingang om het onderwerp verder te gaan onderzoeken. Wellicht hebben zij gelijk en kunnen scholen geadviseerd worden om alles te gaan digitaliseren. 

Dit bericht delen

Ook leuk om te lezen