Graafmachines zijn ontzettend veelzijdige machines. Waar gebouwd wordt, is de graafmachine vaak niet ver te zoeken. Deze machines vallen vaak op door hun felle kleur en mooie vormgeving, en komen bij tal van klussen van pas. Deze blog is een ode aan de graafmachine, en kan dienen voor wat inspiratie voor wat je zoal met een graafmachine kunt doen.

Wat is een graafmachine?

Zoals de naam al suggereert is een graafmachine om, jawel, mee te graven. Deze machine is daarvoor uitgerust met een arm met een schep of lepel eraan. Het formaat van deze schep kan variëren en meestal wordt de arm hydraulisch aangestuurd. Een graafmachine kan rupsbanden hebben, of normale luchtbanden, en veel graafmachines kun je met poten extra stabiliseren. Er zijn graafmachines in allerlei groten en maten, de grootste soorten zijn soms wel 90 meter hoog! Door deze kenmerken en verschijningsvormen is de graafmachine geschikt voor elk bouwterrein, en voor veel verschillende klussen.

Voorbeelden van projecten

Een graafmachine is dus ontzettend veelzijdig, en kan voor veel verschillende klussen worden ingezet. We noemen hieronder een paar voorbeelden, om je een beeld te geven van het werk dat je met een graafmachine kunt uitvoeren.

  • De basis: graaf een kuil

Hoe groot, diep of breed de kuil die je wil graven ook moet worden, de graafmachine is de machine die je hiervoor nodig hebt. Graafmachines kunnen kuilen graven in elk formaat. Dus wil je een kelder graven om later een huis op te bouwen? De graafmachine kan dit. Of wil je een kuil in je tuin graven, om een vijver in aan te leggen? Of een greppel in de straat om buizen of stroomleidingen door heen te leggen? Ook hiervoor is de graafmachine uitermate geschikt. En wat dacht je van een zandbak die je wil aanleggen? Ja, je raadt het al: ga voor de graafmachine en je klus is zo geklaard!

  • Er kan mee

Maar deze klussen zijn pas het begin, er kan zoveel meer met een graafmachine. Als je een terrein effen wilt maken bijvoorbeeld, ook dan is een graafmachine een uitermate geschikte tool voor jou. En wil je bijvoorbeeld een deel van je tuin verhogen? Met de graafmachine is dit zo gepiept. Met de schep van een graafmachine kan je ook grote hoeveelheden materiaal makkelijk verplaatsen. Een zandberg bijvoorbeeld, of grind of houtsnippers. Schep je schep vol, rijd naar de plek waar je deze goederen wilt hebben en laad ze daar weer uit. Ook erg handig als je bijvoorbeeld een vrachtwagen wilt laden, of een container.

Zoals je nu wel merkt is een graafmachine echt een topmachine. Als je eenmaal een graafmachine hebt zul je merken dat je deze voor veel doeleinden gaat gebruiken. Of je nu voor particulier of zakelijk gebruik een machine zoekt, er is online vast een graafmachine te koop die precies past bij wat jij zoekt.