Bijna elke vervolgopleiding verwacht van de studenten dat ze beschikking over een laptop hebben. Voor verslagen, vakken als statistiek en tal van andere educatieve activiteiten is het noodzakelijk om bij te kunnen blijven. Soms wordt het zelfs op de middelbare school al van je verwacht. Een laptop is een grote aankoop, dus het is belangrijk dat je een goed geïnformeerde keuze maakt. Hier een aantal tips om tot die keuze te komen!
Bepaal jouw budget
Dit is duidelijk de eerste stap. Aan de hand van een budget kun je beslissingen nemen over de specificaties van de laptop. Waarschijnlijk geeft het opleidingsinstituut een indicatie van waar je de laptop voor gaat gebruiken. Aan de hand hiervan kan je een minimum budget schatten, en hier eventueel overheen gaan als je een beetje extra gebruiksgemak wilt.
Kies jouw Operating System
Er zijn voor de meeste studenten twee mogelijkheden, namelijk Windows of Mac OS. Beide hebben zo hun voordelen, en je kunt genoeg literatuur vinden om jouw keuze te maken. Voor sommige opleidingen en studies als programmeren kunnen eisen worden gesteld aan het besturingssysteem.
Kies de processor en het RAM geheugen
Deze twee onderdelen zijn zo’n beetje de kern van jouw laptop. Hopelijk is er een indicatie gegeven door de school of universiteit over wat de benodigdheden zijn. Voor “normaal” gebruik als documenten opmaken, een paar spelletjes spelen en simpele programma’s runnen is een Intel i3 of een AMD A8 processor waarschijnlijk de goede keuze. Voor studies met intensief computergebruik zoals werken met 3D design en programmeren kun je een krachtigere CPU nodig hebben. Dan wil je waarschijnlijk de Intel i5, i7 of de AMD A10 processors. Qua RAM geheugen volgt het een beetje dezelfde maatstaf. Bij simpel gebruik volstaat vier of acht GB RAM, terwijl je bij intensievere programma’s liever 16 of zelfs 32 GB RAM hebt.
Grafische kaart en opslagruimte
Als je een studie die met ontwerpen te maken heeft wil je waarschijnlijk een goede grafische kaart en een goed scherm. Hiermee kunnen kleuren levendiger worden weergegeven. Ook als je naast je schoolwerk een beetje wil gamen wil je een dedicated GPU. Er zijn twee GPU die veel voorkomen, en dat zijn de Radeon van AMD, en de GeForce van NVIDIA. Hiervoor moet je een beetje online vergelijken want de ontwikkeling van grafische kaarten gaat erg snel. Qua opslagruimte wil je waarschijnlijk een kleine SSD met een grotere HDD. De SSD is veel sneller, en hier zet je programma’s en bestanden op die je veel gebruikt, of veel vergen. Alle bestanden zoals video’s, foto’s en documenten kun je op de HDD kwijt. Met een SSD van 500GB en een HDD van 1TB kun je in ieder geval jaren voort.
Uiterlijk en batterij
Voor sommige mensen is het uiterlijk misschien het belangrijkst, maar bij zulke dure aankopen kun je beter voor gebruiksgemak gaan. Naar mijn mening kies je dus als laatste voor het uiterlijk. De batterij is vrij belangrijk, maar je hebt niet altijd een keuze. Waar het kan kies je voor een lange levensduur zonder stroom, maar dat gaat vaak wel ten koste van het totale gewicht.
Hopelijk heb je nu een beter idee van welke laptop jij wilt kopen!