Home Blog Displayport: kom maar op met de nieuwste spellen

Displayport: kom maar op met de nieuwste spellen

0
Displayport: kom maar op met de nieuwste spellen

Het leven met tieners in huis is in de loop der jaren erg veranderd. Als ik naar mijn eigen tienertijd kijk en die van mijn kinderen nu, dan is dat een wereld van verschil. Ik weet nog goed hoe ik met mijn vriendinnen de straten afstruinde. We hadden hangplekken waar we gewoon hingen al kletsend en lachend. We hadden dus geen telefoons en hoewel we wel een computer thuis hadden, viel daarop niet heel veel te beleven. Internet was nog in het beginstadium en erg traag. Van Youtube had nog nooit iemand gehoord. Het leven van mijn pubers ziet er heel anders uit. Zij hangen rond op hun kamer met de telefoon in de hand. Ook zij hebben vrienden, maar die zitten thuis op hun eigen kamer. En met die vrienden spelen ze spellen. Steeds complexere en grotere spellen. De vraag om een nieuwe computer of een nieuwe displayport wordt regelmatig gesteld. Meestal weet ik niet eens waar ze het over hebben.

Displayport: wat is het eigenlijk?

Een displayport is is een audio- en videostandaard. Displayport is ontwikkeld door VESA. Dat staat voor Video Electronics Standards Association. Displayport is tegenwoordig de aansluiting die het meest gebruikt wordt op videokaarten en laptops. Waarschijnlijk is zo’n 90% tot 95% van deze apparaten voorzien is van een displayport connector. En dat is maar goed ook want deze standaard staat bekend om zijn veelzijdigheid en hoge resoluties en bandbreedte. Bandbreedte is het verschil tussen de hoogste frequentie die wordt doorgelaten en de laagste frequentie. Momenteel is displayport versie 1.4 op de markt. Natuurlijk brengt elke versie de nodige verbeteringen met zich mee zodat de snelheid zal toenemen en het beeld nog beter zal worden. Versie 1.4 is uit 2016 dus nog redelijk recent. Toch is men momenteel alweer aan het sleutelen aan versie 1.5. Daarmee zou het mogelijk moeten worden om 4K resolutie op 144 Hz te kunnen transporteren.

Toekomstmuziek

Dat laatste is toekomstmuziek maar mijn tieners dromen daar al van. Want het gaat hen letterlijk allemaal niet snel genoeg. Hun leven, hun sociale gemeenschap is nu eenmaal online daar waar die van mij op straat was. Ik kan daar van alles van vinden, maar dat is nu eenmaal zoals het is. Ik wil dus voor mijn tieners echt wel het goede materiaal kopen. Gelukkig kunnen zij mij informeren over wat nodig is want ik vind al die materie best lastig. Voorlopig is alles weer even snel genoeg met onze nieuwe displayport en kunnen de kids weer heerlijk met hun nieuwste spellen aan de slag.