Spoelt het water bij alle sanitaire voorzieningen in huis niet meer goed door? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een verstopte septische put. De gevolgen van een verstopping in de septische put kunnen erg vervelend zijn. Het kan namelijk zorgen voor een onaangename geur in huis. Maar ook voor een beperking in jouw dagelijkse bezigheden. Is jouw septische put verstopt? Laat deze dan door een vakman legen.

Hoe herken je een verstopping?

Wanneer het water in de douche niet meer goed wegloopt, kan dat verschillende redenen hebben. Je kunt ervanuit gaan dat je te maken hebt met een verstopping. Maar waar bevindt deze verstopping zich? Verstoppingen kunnen op diverse plekken voorkomen. Is het enkel het water in de douche dat niet goed wegloopt? En merk je verder niets aan de andere sanitaire voorzieningen in huis? Dan is waarschijnlijk de doucheafvoer of de riolering verstopt. Loopt daarentegen het water bij alle sanitaire voorzieningen niet meer goed weg? Dan kun je ervanuit gaan dat de septische put verstopt is. Het laten legen van de septische put is in dat geval de oplossing. Je kunt hiervoor de rioolspecialisten van Putprobleemkwijt.be inschakelen. Zij kunnen vakkundig en snel jouw putprobleem verhelpen.

Wat kun je zelf doen?

Het legen van een septische put betreft een stukje vakmanschap. Het is niet iets wat je zelf kunt doen. Er is namelijk materieel van hoogwaardige kwaliteit, specialistische kennis en ervaring voor nodig. In een septische put komen allerlei gevaarlijke stoffen voor. Deze stoffen kunnen zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Het legen van de put is dan ook iets dat je over moet laten aan rioolspecialisten. Wel kun je proberen de verstopping te verhelpen middels het toevoegen van bacteriën aan de put. De aanwezigheid van voldoende bacteriën is namelijk essentieel in een septische put. Ook kan het helpen om een biologische activator in de put te gooien. Helpen deze opties niet? Laat de put dan legen door een professional.

Zo kun je een verstopte put voorkomen

Uiteraard wil je het liefst een verstopping in de septische put voorkomen. Een verstopte septische put is immers heel vervelend. Een verstopping is nooit volledig uitgesloten. Toch kun je de kans op een verstopping aanzienlijk verkleinen door de put goed te onderhouden. Dit houdt in dat je de put minimaal een keer per jaar moet controleren. Het is bij deze controle belangrijk dat je let op de gehele staat van de put. Je moet dus zowel de inhoud als de directe omgeving van de put controleren. Regelmatig onderhoud van de septische put verkleint de kans op verstoppingen.