Telematica maakt voertuigen slim. Nooit eerder waren voertuigen en hun operator beter verbonden, dankzij de live tracking mogelijkheden die telematica systemen bieden. Niet voor niets wordt telematica door verschillende providers aangeboden.

Telematica is een oplossing voor ieder die te maken heeft met transport. Voor grote transportbedrijven biedt telematica simpelweg inzicht in alle voertuigen en vracht. Maar wist je telematica ook voor jonge bestuurders interessant is?

Je premie berekenen

Telematica heeft een enorme invloed op de auto industrie. En dat heeft een goede reden. Voorheen werd de rijstijl van een bestuurder beoordeeld aan de hand van generieke statistieken over de leeftijd, het geslacht en zelfs relatiestatus. In combinatie met het aantal jaar dat je je rijbewijs bezit, was dit de informatie waarmee een profiel werd geschetst voor jouw autoverzekering. Jonge bestuurders werden daarom vaak belast met onredelijk hoge maandelijkse verzekeringskosten. Dankzij telematica kan een veel beter beeld van het rijgedrag van een bestuurder worden geschetst. Met deze informatie kan een premie worden berekend op basis van het daadwerkelijke rijgedrag in plaats van generieke statistieken. En daarom neemt de populariteit toe.

Alleen een telefoon nodig

De laatste jaren zijn veel verzekeringsmaatschappijen daarom erg betrokken geweest bij de ontwikkeling van telematica. Met behulp van kleine apparaten, die zijn gekoppeld aan de OBD-II van een voertuig, werd een prestatie gerichte verzekering opgesteld. Vandaag de dag is het installeren van een apparaatje in de auto zelfs niet meer nodig. Veel verzekeringsbedrijven kunnen op basis van smartphone gegevens het rijgedrag beoordelen. Dure telematica technieken zijn daarmee niet meer nodig. Dankzij smartphones kunnen verzekeringsmaatschappijen dus eenvoudig en goedkoop een zee aan data verwerven. Tevens krikt wordt het imago opgekrikt. Een verzekeringsmaatschappij heeft vaak een stoffig imago. Maar het gebruik van dergelijke slimme technieken kan een verzekeringsmaatschappij zich opstellen als een innovatief en hip concern, en daarmee nieuwe doelgroepen aanspreken.

Veiligere wegen

Wat krijg je als je verzekeringsmaatschappij hun cliënten beloont met kortingen bij verantwoord rijgedrag? Juist: meer verantwoord rijgedrag. Het systeem beloont effectief de meest veilig rijdende weggebruikers met de laagste premies. Bovendien is er sprake van een positief versterkend effect. Het zien van dergelijke voordelen bij andere rijgebruikers, zal veel bestuurders ook doen overtuigen te werken met telematica.

Bewijsmateriaal ongeluk

Er is nog een groot voordeel aan je rijgedrag monitoren. En dat is wanneer je terecht komt in een situatie waar je liever niet in terecht wil komen: een ongeluk. Wanneer een ongeluk niet jouw schuld is, kun je dit eenvoudig aantonen aan de hand van deze slimme meetsystemen. Je hebt het bewijsmateriaal opgenomen in je auto en daarmee kan je makkelijker een schadeclaim indienen.

Genoeg reden dus om je als jonge weggebruiker te verdiepen in telematica.