Vol met interessante artikelen over verschillende onderwerpen

Is motorrijden gevaarlijk?

Over motorrijden doen er heel wat verhalen de ronde. Sommige mensen vinden het uiterst onveilig en gevaarlijk, andere mensen krijgen een enorme kick van. Maar is het nu echt gevaarlijker op de moto dan in een auto of op de fiets? En hoe kan je jezelf beschermen tijdens het motorrijden? Wij zochten het voor je uit.

Harde feiten

Te hoge snelheid, gebreken aan de motor of aan het wegdek en te weinig rijervaring. Dit zijn de grootste risico’s van het motorrijden. Tel deze drie bij elkaar op en je hebt een cocktail for disaster. Als beginnende motorrijder kijk je dus best goed uit je doppen. Draag altijd een helm, maar ook tegen een te hoge snelheid zal deze bescherming niet voldoende zijn. Op de motor ben je gewoonweg enorm kwetsbaar. Naast beschermende kledij zoals stevige motorschoenen, is zichtbaarheid een aandachtspunt. Vaak zien automobilisten een motorrijder niet aankomen, hij is er “ineens”. Hoewel dit geen verplichting is, is fluorescerende kledij als motard geen overbodige luxe. Volgens de website Newsmonkey zijn motorvoertuigen het meest gevaarlijke transportmiddel waarmee je je kan verplaatsen. Op een miljard verplaatsingen kan je statistisch rekenen op ongeveer 1600 motorongevallen.

Beschermende kledij

Zoals gezegd is beschermende kledij een must. Hoewel dat dus verplicht is op de motor, zijn er gradaties in beschermingsniveau en kwaliteit van die kledij. Een motorjas staat niet alleen stoer, de meeste kwalitatieve motorjassen zijn uitgerust met elleboogbescherming en zijn gemaakt van een stevige stof die schaafwonden bij een eventuele val moet voorkomen. Kies voor een degelijke helm als je gaat cruisen. Je hoofd en daarbij je hersenen zijn enorm kwetsbaar, krijgen zij een te harde klap, dan kan je het wel vergeten. Investeer daarom in een gekeurde en stevige helm.

Defensief rijgedrag

Anticipeer op het gedrag van andere weggebruikers en wees alert als je de motor opkruipt. Dit is natuurlijk voor elke weggebruiker van toepassing, maar als motorrijder ben je vanzelfsprekender kwetsbaarder dan in een auto. Wat wil dat nu zeggen defensief rijden op de motor? Afstand houden is een eerste stap in defensief rijgedrag. Verder is ook oogcontact belangrijk. Het is een communicatiemiddel dat niet onderschat mag worden, zo weet je zeker dat jullie elkaar gezien hebben. En last, but not least: filerijden. Een heerlijk voordeel van motorrijden: je kan moeizaam tussen de files doorrijden. Hoewel het zeer makkelijk lijkt, is waakzaamheid hier geboden. Dat klinkt wat stijfjes, maar als je goed oplet op de motor en er wijs aan begint, kan je er dubbel zo lang van genieten.

Dit bericht delen

Ook leuk om te lezen