Vol met interessante artikelen over verschillende onderwerpen

Haal Italië in huis met deze Italiaanse wijnen

Ah Italië! Het land van het rustige leven met een rijke geschiedenis, de zon die altijd schijnt, de azuurblauwe zee, straffe koffie, de sappigste tomaten en, laten we eerlijk zijn, eigenlijk alles wat lekker is. Pizza margherita, antipasti, pasta vongole of spaghetti bolognese… Begin je ook al te watertanden? Haal Italië dan in huis met deze Italiaanse topwijnen in combinatie met de klassiekers uit de Italiaanse keuken.

Pasta a la mama

We starten onze reis graag in Toscane, de mooiste streek in Italië en ook the place to be voor wijnproeverijen. Hier vind je grote klassiekers zoals de Chianti Classico en de Vino Nobile di Montepulciano en je kunt er genieten van lokale en mogelijk minder bekende  wijnen in gebieden zoals Bolgheri en Montalcino. Sangiovese is één van de favoriete druiven van Toscane, je treft ‘m regelmatig in de fles samen met internationale rassen als syrah en merlot. Wijnen met sangiovese in de basis zijn dan ook dé favorieten bij uitstek voor bij een lekkere spaghetti bolognese. Sangiovese heeft namelijk die kenmerkende smaak van zure krieken en zwart fruit en syrah geeft de wijn die kruidige stevigheid die zo lekker matcht met vlees. We hoeven je niet te vertellen dat de spaghetti bolognese uit België niet echt is zoals ze in Italië wordt geserveerd. In Italië is bolognesesaus meer een soort ragout, waarbij dus het vlees en niet de tomaat en vele groentes, centraal staat. Een echte bolognesesaus maak je dus met pancetta, kalfs- en rundergehakt en enkel tomaten, ui, selder en wortelen. Met een dikke pasta erbij en een heerlijk glas rode wijn waan je je in het zonnige Italië!

Kersjes en rood fruit

Onze andere grote favoriet is de Montepulciano wijn uit de streek Abruzzo, iets verder naar het oosten. De montepulciano druif is licht bitter en doet denken aan zwart fruit. De wijn gaat perfect samen met een lekker stuk vlees. Maak dus een lekker antipasti schoteltje klaar met salami uit Pescara in de Abruzzenstreek en leg er wat straffe kazen bij. Goede Italiaanse producten hebben niet meer nodig!

Genieten van de azuurblauwe zee

In de Italiaanse keuken weten ze ook wel raad met zeevruchten: een perfecte pasta vongole met een lekker glaasje wijn doet je echt wel denken aan die zomeravonden aan de kust van Italië. Van deze pasta geniet je in al zijn puurheid: verse spaghetti met wat tomaten, olijfolie, zout en venusschelpen is alles wat je nodig hebt. En natuurlijk: een glaasje witte wijn. Onze favoriet hierbij is een minerale en frisse wijn zoals een Verdicchio of een Pinot Grigio.

Zo, we zijn aan het einde van onze culinaire reis. We zien je graag een volgende keer terug, maar voor nu: buon appetito!

Dit bericht delen

Ook leuk om te lezen