Vol met interessante artikelen over verschillende onderwerpen

Tips voor startende ondernemers

Ben je net begonnen als ondernemer? Gefeliciteerd. Om je onderneming succesvol te maken is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hier lees je tips voor als je een startende ondernemer bent.

Administratie

Bij een eigen onderneming komt veel administratie kijken. Maak aparte mapjes op je computer aan om je administratie bij te houden. Maak een mapje per opdrachtgever aan. Het is ook belangrijk om goed je uren bij te houden. Als je minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming besteedt, kom je in aanmerking voor belastingvoordeel, zoals de zelfstandigenaftrek. Hiervoor is het belangrijk dat je kunt bewijzen dat je deze uren aan je onderneming hebt besteed. Dit zijn onder andere uren die je gebruikt om opdrachten uit te werken voor opdrachtgevers en de bijbehorende administratie, zoals het maken van facturen. Houd ook goed bij wanneer je de btw-belasting moet doen. Als je hier te laat mee bent kan je een hoge boete krijgen. Kom je niet aan 1225 uur per jaar en verdien je maximaal 20.000 per jaar? Dan kom je in aanmerking voor de kleineondernemingsregeling (KOR). Bij deze regeling hoef je geen btw te heffen op je diensten en/of producten. Je hoeft dan ook bepaalde administratie niet te doen, zoals het maken van facturen.

Thuiskantoor

Om je werk goed te kunnen doen, is het belangrijk om een plek te hebben waar je rustig kan werken. Als je een thuiswerkplek inricht is het belangrijk dat je raamdecoratie hebt, waarmee je het zonlicht kunt reguleren. Als er te veel zonlicht schijnt op je laptop krijg je namelijk last van je ogen. Dit is slecht voor je concentratie. Werk je op zolder en heb je een dakraam? Neem dan plisségordijnen op maat of dakraam rolgordijnen, die ook de warmte kunnen tegenhouden of juist binnenhouden. Op de zolder kan het namelijk erg koud in de winter en warm in de zomer worden. Zorg verder voor een comfortabele stoel en een tafel op de juiste hoogte.

Privé en werk balans

Als je net begint met ondernemen kan het lastig zijn om een goede balans tussen privé en werk te vinden. Dit is extra lastig als je daarnaast ook in loondienst bent. Bedenk van tevoren wat een goede balans tussen privé en werk voor je inhoudt. Aparte mailboxen en telefoons kunnen hierbij helpen. Als je geen nieuwe telefoon wilt aanschaffen, kan je ook voor een extra simkaart kiezen als je een telefoon hebt waarin twee simkaarten kunnen. Je kunt dan de simkaart van je onderneming uitzetten als je niet bezig wilt zijn met werk.

Netwerken

Een groot netwerk is belangrijk om klanten te krijgen. Je kunt je netwerk online bijhouden, bijvoorbeeld via Linkedin. Daarnaast is het slim om mee te doen aan trainingen of netwerkbijeenkomsten voor (nieuwe) ondernemers. Zo leer je andere ondernemers kennen en kan je van hen leren. Ook kan je klanten naar aan elkaar koppelen of iets betekenen voor de andere ondernemer. Laat jezelf van je beste kant zien om positieve mond-tot-mondreclame te creëren.

Dit bericht delen

Ook leuk om te lezen