Home Blog Een goede voorbereiding is het halve werk!

Een goede voorbereiding is het halve werk!

0
Een goede voorbereiding is het halve werk!

Als ondernemer weet je dat zakelijke transacties van levensbelang zijn voor je bedrijf. Een zakelijke transactie houdt in dat jij een dienst of product levert en dat je klant daar dan voor betaalt. Het volledige, vooraf afgesproken, bedrag en ook nog binnen de aangegeven betalingstermijn. En dát is waar veel (nieuwe) ondernemers nog wel eens de mist in gaan. Ze zijn zó blij dat ze een opdracht hebben, dat ze verder nergens naar kijken. En dat kan je veel geld kosten. Niet alleen omdat je je factuur niet betaald krijgt, maar ook omdat jij je diensten en/of producten hebt moeten inkopen, je mensen aan het werk hebt gezet én natuurlijk alle andere kosten als de huur of hypotheek van je bedrijfspand en de lease van de auto’s moet betalen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten, is het belang van voorbereiding. Als je niet goed voorbereid bent, kun je gemakkelijk valkuilen tegenkomen die je niet alleen je geld, maar zelfs je complete bedrijf kunnen kosten. Daarom is het belangrijk om altijd een plan te hebben voordat je een deal sluit. Dit kan betekenen dat je moet kijken naar de kredietwaardigheid van een potentiële klant of leverancier om te beoordelen of ze betrouwbaar zijn. Kun je er geen hoogte van krijgen of weet je niet welke wegen je moet bewandelen en “doe je maar iets”, dan kan dat je duur komen te staan.

Wat kun je doen?

Je zult er op de één of andere manier achter moeten komen of die potentiële klant wel kan betalen wat hij aanschaft. Daarvoor is het een goed idee om de kredietwaardigheid van het bedrijf te controleren. Kredietwaardigheid checken is niet alleen een goede zakelijke gewoonte, maar het is ook noodzakelijk in de huidige zakenwereld. Het checken van de kredietwaardigheid van een (potentiële) zakenrelatie lijkt misschien wat overdreven, maar het kan je veel ellende besparen. Aan de hand van deze check kun jij beoordelen of deze zakenrelatie te goeder trouw handelt en of je misschien toch de deal moet laten afketsen. Je kunt een weloverwogen beslissing nemen met betrekking tot de betalingen. Kies er bijvoorbeeld voor om de betreffende klant een voorschot of een aanbetaling te laten overmaken. Dan weet jij in ieder geval zeker dat je een groot deel van je investering eruit hebt. 

Je kunt niet zomaar even bankgegevens opvragen

Het zou het leven van veel ondernemers een stuk gemakkelijker maken als je gewoon even de bank- en betaalgegevens van een potentiële klant kunt opvragen. Dit gaat, om begrijpelijke redenen, niet zomaar. Jij wilt ook niet dat jouw bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Het is daarom verstandig om een betrouwbare partij als Allianz Trade in te schakelen. Zij kunnen de kredietcheck voor je uitvoeren, maar er zijn meer voordelen aan een samenwerking met Allianz Trade. Zo kun je daar verschillende verzekeringen, speciaal voor ondernemers, afsluiten. Denk dan bijvoorbeeld aan een kredietverzekering en zelfs een fraudeverzekering.